wtorek, 27 maja 2014

ZAJĘCIA KULINARNE


Nadszedł czas na długo wyczekiwane zajęcia kulinarne - przygotowujemy Smørrebrød - dosłownie: „posmarowany chleb”. To tradycyjna duńska potrawa, serwowana w postaci kanapek składających się zwykle z kromki ciemnego chleba zwanego rugbrod, często posmarowanego masłem, margaryną lub innym tłuszczem, pokrytego dodatkami w postaci sałatki, kurczaka, tuńczyka, mięsa wołowego, pomidora itp. Smørrebrød z reguły spożywa się nożem i widelcem.


Każdy przyniósł produkty - chleb, masło, wędliny, sery,
 pasztety, ugotowane jajka, szczypiorek, pomidory,
ogórki, rzodkiewkę, szczypior.















A więc przygotowaliśmy pyszne kanapeczki, które zaserwowaliśmy "po polsku" czyli bez noża i widelca:)


Nikt się nie obijał. Wszyscy zakasali rękawy do przygotowania kanapeczek.



















 Nawet Maćkowi udało obrać się wszystkie jajka ( a było ich 5):)














Udało się - były smaczne, no i zdrowe !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz