Nadszedł czas na długo wyczekiwane zajęcia kulinarne - przygotowujemy Smørrebrød - dosłownie: „posmarowany chleb”. To tradycyjna duńska potrawa, serwowana w postaci kanapek składających się zwykle z kromki ciemnego chleba zwanego rugbrod, często posmarowanego masłem, margaryną lub innym tłuszczem, pokrytego dodatkami w postaci sałatki, kurczaka, tuńczyka, mięsa wołowego, pomidora itp. Smørrebrød z reguły spożywa się nożem i widelcem.
Każdy przyniósł produkty - chleb, masło, wędliny, sery,
pasztety, ugotowane jajka, szczypiorek, pomidory,
ogórki, rzodkiewkę, szczypior.
A więc przygotowaliśmy pyszne kanapeczki, które zaserwowaliśmy "po polsku" czyli bez noża i widelca:)
Nikt się nie obijał. Wszyscy zakasali rękawy do przygotowania kanapeczek.
Nawet Maćkowi udało obrać się wszystkie jajka ( a było ich 5):)
Udało się - były smaczne, no i zdrowe !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz